Enfilade

Exhibition | Heavy Retro: Painted Furniture, 1750–1850

Posted in exhibitions by Editor on February 20, 2016

webb_norrbottenkista

Painted chest, inscribed P.J.D 1802.

◊  ◊  ◊  ◊  ◊

Now on view at Stockholm’s Nordic Museum:

Rejält Retro: Målade Allmogemöbler, 1750–1850
Nordiska Museet, Stockholm, 21 October 2015 — 4 September 2016

The well-made, durable, patterned, and colorful are clear trends today, and just what characterizes rustic furniture from the 1700s and 1800s. Rejält Retro features grandfather clocks, cabinets, boxes, and chests—over fifty items from across the country, against a contemporary background in unexpected combinations.

◊  ◊  ◊  ◊  ◊

Det välgjorda, hållbara, mönstrade och färgstarka är tydliga trender idag, och precis vad som utmärker allmogemöblerna från 1700- och 1800-talen. I Rejält retro visas golvur, skåp, skrin och kistor, drygt femtio utvalda statusobjekt från hela landet, mot en modern bakgrund i oväntade kombinationer.

Vilka är dagens statusmöbler? En exklusiv soffa kanske? Danskt 50-tal eller modernisternas designikoner? I en välbärgad bondgård för 200 år sedan motsvarades de av kistan, skrinet, skåpet och golvuret. Mycket var väggfast och platsbyggt men det här var möbler man kunde ta med sig om man flyttade. Och med stora ytor perfekta för målad dekor.

Skåpet var den möbel som ett nygift par vanligtvis skaffade när de skulle sätta bo. Helst ett som stod på golvet, ett ståndskåp, med både hans och hennes initialer. Kistan hade den nygifta kvinnan med sig till det nya hemmet, fylld med dyrbara inredningstextilier. En möbel med gamla anor och högt symbolvärde. Skrinet hade ett symboliskt värde som förvaring för trolovningsgåvan – handskar, psalmbok och sjal. När kvinnan i vittnens närvaro tackat ja till skrinet var trolovningen klar och offentliggjord. Golvuret var precis som skåpet en modebetonad statusmöbel. Få använde det som klocka. Många urverk tillverkades i Mora och såldes över hela landet. Men själva möbeln, golvursfodralet, tillverkades lokalt.

Allmogekonst är konst skapad av folk på landet, för folk på landet. Under ungefär hundra år, från mitten av 1700-talet till mitten av 1800-talet, blomstrade allmogens möbelmåleri. Det typiska för dessa möbler är stiliserade mönster, starka färger som blymönjerött och pariserblått, att flera stilar blandas och att hela ytan fylls ut med dekoration. Allmogemålarnas ambition var att göra mönster, inte att avbilda verkligheten.

Reportage från lyxiga hem påverkar hur vi inreder hemma i dag och så även förr. I vissa områden är allmogemöblerna tydligt påverkade av herrgårdsmodet och de möbler som tillverkades av städernas skråsnickare. Då är motiven också mer verklighetstrogna.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: