Enfilade

Exhibition | Aert Schouman and the Imagination of Nature

Posted in books, catalogues, exhibitions by Editor on March 11, 2017

From CODART regarding the exhibition now on view at the Dordrechts Museum:

A Royal Paradise: Aert Schouman and the Imagination of Nature
Een Koninklijk Paradijs: Aert Schouman en de verbeelding van de natuur
Dordrechts Museum, 19 February — 17 September 2017

The Dordrechts Museum dedicates an exhibition to the Dordrecht painter Aert Schouman (1710–1792). On view will be a wall decoration of the Il Pastor Fido series. The paintings, only rediscovered in 2016, are an example of Schouman’s early work. The recently restored wall paintings of the Huis ten Bosch Palace will also be display. Due to the renovation work taking place at the palace, the series depicting the menagerie of Willem V may be exhibited in Dordrecht exclusively.

Het mooiste werk van dierenschilder Aert Schouman (1710–1792) komt samen in een feestelijke tentoonstelling voor kunst- en natuurliefhebbers. Absoluut hoogtepunt vormt de complete kamerbeschildering van Willem V uit Huis ten Bosch met daarop zijn bijzondere dierenverzameling. Deze ‘kamer in het rond’ is onlangs gerestaureerd en straks in het Dordrechts Museum nog één keer te bewonderen, voordat ze weer binnen de muren van het toekomstige woonpaleis van koning Willem-Alexander en koningin Máxima verdwijnt.

Met stukken uit musea en particuliere collecties in binnen- en buitenland laat de tentoonstelling het paradijs van Schouman zien vol inheemse en exotische dieren. Vooral zijn werken met schitterende vogels spreken tot de verbeelding. Schouman tekende bovendien de buitenplaatsen en tuinen die zijn rijke opdrachtgevers als aardse paradijzen lieten aanleggen.

Emile Havers, ed., Een Koninklijk Paradijs: Aert Schouman en de verbeelding van de natuur (Zwolle, W Books, 2017), 360 pages, ISBN: 978  94625  81852, 30€.

Save

Save

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: